Ποδηλατικός ρουχισμός. Υπερβολή η ανάγκη?
Ο ποδηλατικός ρουχισμός όλα τα χρόνια είχε περάσει στο ευρύ κοινό ως ‘’ειδικός’’ εξοπλισμός και ο λόγος είναι ότι μέχρι πρόσφατα, ήταν λίγοι αυτοί που ασχολούνταν τακτικά με το ποδήλατο.
Τώρα πια που το ποδήλατο μπήκε ξανά και δυναμικά στην ζωή μας, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο την ανάγκη και την χρησιμότητα του ρουχισμού. Το παρόν άρθρο, θα προσπαθήσει να αναπτύξει την χρησιμότητα του ποδηλατικού ρουχισμού με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο, για την καθημερινή χρήση η ακόμα και για την γυμναστική.
ΚΟΛΛΑΝ & ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ:
Ίσως το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού, για τον άντρα και για την γυναίκα, είναι τα ποδηλατικά κολλάν. Στην βάση τους έχουν ειδικά pads (μαξιλαράκια) που προστατεύουν τα ευαίσθητα σημεία από ανεπανόρθωτες βλάβες όπως τον προστάτη (κυρίως για τους άντρες) αλλά και για μεγαλύτερη άνεση των οστών. Τα ποδηλατικά κολλάν, υπάρχουν σε τρεις κατηγορίες: 1) κοντό κολλάν, για την καλοκαιρινή χρήση η τον χειμώνα μέσα από μία φόρμα, 2) το μακρύ κολλάν για τον χειμώνα και 3) των 3/4ων για τις ενδιάμεσες περιόδους όπου από την μία θέλουμε να προστατεύσουμε από το κρύο τα γόνατα και από την άλλη θέλουμε να δροσίζουμε τα πόδια.
Μέσα σε αυτή την κατηγορία, εντάσσονται και τα ποδηλατικά εσώρουχα, όπου αντικαθιστούν το καθημερινό μας εσώρουχο. Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κοντό κολάν, με την διαφορά ότι από επάνω φοράμε το παντελόνι η την φόρμα μας για καθημερινή αλλά σύντομη χρήση
Τέλος, οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή ποδηλατικού ρουχισμού, έχουν δημιουργήσει κλασικά παντελόνια η βερμούδες με εσωτερική ενίσχυση, για καθημερινή χρήση, κυρίως βόλτας
ΜΠΛΟΥΖΕΣ:
Οι περισσότεροι, όταν ξεκινάνε να ντυθούν πριν την ποδηλατική βόλτα είναι να φοράνε το φρεσκοπλυμένο βαμβακερό t-shirt. Μεγάλο λάθος! Το μόνο που κάνουν είναι να μετατρέπουν σε σφουγγάρι που απορροφά και κρατά τον ιδρώτα του σώματός. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι λεγόμενες dri fit μπλούζες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αντλούν τον ιδρώτα από το σώμα αλλά παράλληλα να μην τον διατηρούν στην ίδια την μπλούζα. Υπάρχουν για άντρες και γυναίκες σε διάφορα χρώματα και ποιότητες
ΓΑΝΤΙΑ:
Τα γάντια δεν είναι για να μην λερώνουμε τα χέρια μας, η για να πηγαίνουν με την τσάντα μας!!!
Τα γάντια (είτε χειμερινά, είτε καλοκαιρινά) στην πλευρά της παλάμης έχουν ειδικά pads (βλ φώτο) όπου προστατεύουν την παλάμη σε περίπτωση πτώσης.
Τον χειμώνα, τα ποδηλατικά γάντια είναι εντελώς απαραίτητα. Αυτό που θέλετε από τα γάντια σας είναι, να κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά αλλά και να προσφέρουν άνεση στην οδήγηση. Αποφύγετε τα μάλλινα γάντια τα οποία είναι ακατάλληλα για το ποδήλατο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκτός από το ότι περιορίζουν ελάχιστα το κρύο που τα διαπερνά, τα μάλλινα γάντια τείνουν να γλιστρούν πάνω στο τιμόνι και στις μανέτες των φρένων καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγησής σας και κατ’επέκταση θέτοντας την ασφάλειά σας σε κίνδυνο.
ΓΥΑΛΙΑ:
Ένα ζευγάρι γυαλιά το οποίο μας προστατεύει από την αντιλιά και την επικίνδυνη ακτινοβολία του ηλίου συνηθίζεται να θεωρείται καλοκαιρινό αξεσουάρ, τα γυαλιά φοριούνται και το χειμώνα, προστατεύοντας τα μάτια μας από τον ήλιο, τη σκόνη, τα έντομα και τον παγωμένο αέρα. Η διαφορά των ποδηλατικών γυαλιών σε σχέση με τα καθημερινά μας γυαλιά, είναι ότι έχουν μικρότερο βάρος, είναι κατασκευασμένα να μην γλιστρούν (καθώς το πρόσωπο ιδρώνει) και έχουν ‘’αποσπώμενους’’ φακούς, δηλαδή που μπαίνουν και βγαίνουν από το σκελετό των γυαλιών και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στις οποίες ποδηλατούμε: Μαύροι φακοί για έντονο ήλιο, κίτρινο / πορτοκαλί για ομίχλη και γενικότερα συνθήκες κακής ορατότητας. διάφανοι για συννεφιά η την νύχτα για να αποφύγουμε δυσάρεστες επισκέψεις εντόμων στα μάτια
ΚΕΦΑΛΙ:
Εκτός φυσικά από το άκρως απαραίτητο κράνος, για τις κρύες ημέρες του χειμώνα υπάρχουν τα σκουφάκια που λειτουργούν ως κάλυμμα του κεφαλιού (φυσικά) αλλά και των αυτιών. Η διαφορά αυτών των σκούφων σε σχέση με τους κοινούς σκούφους είναι ότι έχουν λεπτό πάχος προκειμένου να μπορεί να φορεθεί και το κράνος από επάνω.
Χειμερινά ποδηλατικά καπελάκια για το κεφάλι που καλύπτουν το μέτωπο και τα αυτιά και η χρήση τους συνιστάται στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, των οποίων το μικρό τους μέγεθος, επιτρέπει επίσης την αποθήκευσή τους στην πίσω τσέπη της ποδηλατικής μας μπλούζας όταν δεν το χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα με μεγάλη διάρκεια και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λόγω της προσπάθειας.
ΚΑΛΤΣΕΣ & ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ:
Κρύο και άκρα? Πονεμένη ιστορία ακόμα και για τον συντάκτη του παρόντος άρθρου!! Εδώ υπάρχουν η λύση της ισοθερμικής κάλτσας αλλά και των καλυμμάτων παπουτσιών.
Οι ισοθερμικές κάλτσες φοριούνται μέσα από τα παπούτσια και αντικαθιστούν τις κοινές κάλτσες και έχουν την ιδιότητα να μην επιτρέπουν το κρύο να διαπεράσει στο σώμα. Για δυσκολότερες περιπτώσεις, υπάρχουν τα καλύμματα παπουτσιών και φοριούνται πάνω από το ποδηλατικό παπούτσι σα γάντι και προστατεύουν κυρίως το εμπρόσθιο τμήμα των κάτω άκρων από το κρύο και το νερό. Καλύμματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως το Windstopper, προστατεύουν τα κάτω άκρα με δύο τρόπους: Πρώτον, εμποδίζουν τον κρύο αέρα να διαπεράσει και να φτάσει στα δάκτυλα, και δεύτερον το εσωτερικό μονωτικό υλικό βοηθά να διατηρούνται τα πόδια ζεστά. Στην περίπτωση που βραχούν τα συγκεκριμένα καλύμματα, λόγω του ότι το υλικό κατασκευής τους είναι και διαπνέουν, το νερό θα πάρει τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς να παγώσει τα πόδια μας και θα αρχίσει σταδιακά να εξατμίζεται εξασφαλίζοντας και πάλι την άνεση κατά τη διάρκεια της βόλτας ή προπόνησης
Θέμα: Ποδηλατικός Ρουχισμός
Δεν βρέθηκαν σχόλια.